ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

"Γραφιάς" Κ. Καρυωτάκης

Σχετική εικόνα
Οι ώρες μ᾿ εχλώμιαναν, γυρτός που βρέθηκα ξανά στα αχάριστο τραπέζι.
Απ᾿ τ᾿ανοιχτό παράθυρο στον τοίχο αντικρινά ο ήλιος γλιστράει και παίζει.

Διπλώνοντας το στήθος μου, γυρεύω αναπνοή στη σκόνη των χαρτιώ μου. Σφύζει γλυκά και ακούγεται χιλιόφωνα η ζωή στα ελεύθερα του δρόμου.

Απόκαμα, θολώσανε τα μάτια μου και ο νους, όμως ακόμη γράφω. 
Στο βάζο ξέρω δίπλα μου δυο κρίνους φωτεινούς. 
Σα νἀ᾿ χουν βγει σε τάφο.
(Γραφιάς, Κ. Καρυωτάκης).

Το διάβασες στο ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ; Είναι έγκυρο και αληθινό!

Σχετική εικόνα
   Το διάβασες στο 
ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ; 
Είναι έγκυρο και αληθινό. 
Καθημερινή ροή εκκλησιαστικών ειδήσεων, επικαιρότητας, ειδήσεων από τον Κόσμο και κοινωνικών θεμάτων. Ιερά Προσκυνήματα, προορισμοί ταξιδίων εντός και εκτός Ελλάδος (συνήθως προτάσσουμε όσα έχουμε επισκεφθεί από κοντά) πνευματικές ομιλίες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές θεολογικές και πνευματικές εκπομπές.
ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ: 
Έγκυρο και αληθινό!

Τους 85 έφθασαν οι νεκροί από τις τροπικές καταιγίδες στις Φιλιππίνες.

Αποτέλεσμα εικόνας για φιλιππινες τροπικη καταιγιδα
   Αποτέλεσμα των μεγάλων τροπικών καταιγίδων και των κατολισθήσεων που δημιουργήθηκαν είναι 85 νεκροί στις Φιλιππίνες.
   Οι κρατικοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Είκοσι άνθρωποι ακόμη αγνοούνται. Μέσα στα θύματα υπάρχουν και παιδιά.

Κινηματογραφική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού ανήμερα της Πρωτοχρονιάς!

Αποτέλεσμα εικόνας για αποδραση φυλακες κορυδαλλου
   Οι δυο δραπέτες, αδέλφια κατά σάρκα, αλβανικής καταγωγής, με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, δραπέτευσαν από τις φυλακές Κορυδαλλού Τρίτη, 01 Ιανουαρίου το βράδυ, γύρω στις 20:30. Παρά ταύτα, όμως, εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι η δραπέτευσή τους έγινε αντιληπτή μόλις σήμερα,  πρωί  Τετάρτης 02 Ιανουαρίου, από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους!
   Οι δραπέτες κρατούνταν στην Δ' πτέρυγα των φυλακών. Για την κινηματογραφική τους απόδραση χρησιμοποίησαν ένα αυτοσχέδιο σχοινί που κατασκεύασαν από ιμάντες τσαντών, αφού πρώτα έκοψαν τα κάγκελα του κελιού τους!
   Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Νεκρός 21χρονος στον Πειραιά, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς

Αποτέλεσμα εικόνας για νεκρος ο 21 χρονος στον πειραια
  Ο 21χρονος Ηλίας διασκἐδαζε σε νυχτερινό μαγαζί στον Πειραιά, παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. 
  Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ξεκίνησε μια λογομαχία με άλλους θαμώνες στο μαγαζί. Ένας απ᾿ αυτούς, ζήτησε  από τον άτυχο Ηλία να βγουν έξω από το μαγαζί για τα περαιτέρω. Ο άτυχος Ηλίας ακολούθησε και τότε ο δράστης τον πυροβόλησε εξ επαφής δυο φορές. Ήταν περίπου 04:00 τα ξημερώματα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. 
   Ο δράστης αρχικά διέφευγε της σύλληψης, αλλά σήμερα παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές. Ο άτυχος Ηλίας είναι πλέον νεκρός.

Το άφθαρτο Σκήνωμα του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλλονιά

Σχετική εικόνα
  Είναι το καύχημά μας! Είναι ο θησαυρός μας και η παρηγοριά όλων των Κεφαλλήνων της γης. Κάθε κάτοικος της Κεφαλλονιάς γεννιέται και πεθαίνει με τ᾿ όνομα του Οσίου στα χείλη του. Ο προστάτης, ο πολιούχος, ο αρωγός, ο πατέρας μας!
   Η Κεφαλλονιά είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το μεγαλύτερο του Ιονίου Πελάγους. Ο πληθυσμός του νησιού στα 2011 ήταν 35.811 κάτοικοι και τρεις πόλεις, οι μεγαλύτερες του νησιού δεσπόζουν: Ληξούρι, Αργοστόλι, κυρίως οι δύο αυτές, και Σάμη. Αυτό το νησί επέλεξε ο Όσιος Γεράσιμος να εγκαταβιώσει μετά το Άγιον Όρος, τα Ιεροσόλυμα, την Κρήτη και τη Ζάκυνθο.
  Γεννήθηκε στα 1509 από αριστοκρατική οικογένεια, το αρχοντικό σόι των Νοταράδων, με βυζαντινές καταβολές και υψηλές κοινωνικές θἐσεις. Από μικρός, όμως, ξεχώριζε για την πνευματική του ωριμότητα και στοχαστική του εμβρίθεια. Ώρες ολόκληρες ησύχαζε και προσευχόταν και επιθυμούσε να ασπασθεί τη μοναχική ζωή.
   Επισκέπτεται το Άγιον Όρος για να καλλιεργήσει την ησυχία που τόσο αγαπούσε και τον ανέπαυε. Πάντα, όπου και αν απομονωνόταν ο όσιος επέλεγε σπήλαια και τα μεταμόρφωνε σε πνευματικά εργαστήρια και τόπους προσευχητικής και ευλογημένης άσκησης.
   Ο ιερός του πόθος να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο και τον φρικτό Γολγοθά του Κυρίου θα οδηγήσει τον Γεράσιμο στα Ιεροσόλυμα, όπου και θα εγκαταβιώσει μοναχικά για δώδεκα περίπου χρόνια, και αργότερα στην Κρήτη και τη Ζάκυνθο.
   Στη Κεφαλλονιά ο Όσιος έρχεται στα 1555 μ. Χ. και ασκητεύει ως ερημίτης σε μια σπηλιά στη Λάσση, περίπου για πέντε χρόνια. Αργότερα, στα 1560, τού παραχωρείται μια ερημική τοποθεσία στο Όρος των Ομαλών. Ο Όσιος επισκευάζει αρχικά, το παρεκκλήσι που ήδη υπήρχε εκεί και σιγά σιγά ιδρύει και χτίζει ένα νέο μοναστήρι. Το ονόμασε "Νέα Ιερουσαλήμ", από την αγάπη που έτρεφε στα πανάγια προσκυνήματα. Σύντομα, στον ιερό αυτό τόπο θα γεννηθεί μια γυναικεία αδελφότητα μοναζουσών.
   Ο Όσιος κοιμήθηκε στις 15 Αυγούστου 1579, σε ηλικία 70 ετών. Όταν έγινε η Ανακομιδή των ιερών του λειψάνων, οι μοναχές βρήκαν άφθαρτο ολόκληρο το σκήνωμα του και μαζί και τα ιερατικά του άμφια. Για να αποφύγουν τον σκανδαλισμό των πιστών, ως συνηθίζει να πράττει η Αγίας μας Εκκλησία σε παρόμοιες περιπτώσεις, ενταφίασαν για δεύτερη φορά τον όσιο. Αλλά, και στην κατά σειρά δεύτερη ανακομιδή, το ιερό του σκήνωμα και τα άμφιά του παρέμεναν άφθαρτα και ευωδίαζαν.
Σχετική εικόνα
   Ο μεγαλοπρεπής νέος Ναός του Αγίου Γερασίμου στην Ιερά Μονή ανοικοδομήθηκε μετά το σεισμό που έπληξε το νησί, στα 1953. Εκεί, εντός του Ναού, φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Οσίου σε διπλή λάρνακα, μία μικρότερη και μία μεγαλύτερη.
   Επειδή ο όσιος κοιμήθηκε την 15η Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η εορτή του μετατέθηκε μία ημέρα μετά, στις 16 Αυγούστου. Επίσης, εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου, διότι τότε, στα 1851 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά και την 20η Αυγούστου, όπου έγινε η δεύτερη, όπως είπαμε, ανακομιδή του, στα 1852.
   Σχεδόν κάτω από το ιερό σκήνωμα του Οσίου, σήμερα, τρία μέτρα κάτω από τον ιερό Ναό, διασώζεται το σπήλαιο, ο τόπος που ο Όσιος κατερχόταν για προσευχή και μόνωση.
  Χαρακτηριστικό είναι, ένα από τα αναρίθμητα θαύματα του Οσίου, το κάτωθι περιστατικό: μια οικογένεια κατέβηκε στο σπήλαιο για να προσκυνήσει. Ανέβηκαν οι γονείς και ακολουθούσε το αγοράκι τους. Το πέρασμα για την καταπακτή είναι ιδιαίτερα στενό, με αποτέλεσμα πάντοτε να ανέρχεται και να κατεβαίνει με δυσκολία, μόνο ένας άνθρωπος. Ανέβηκαν οι γονείς και περίμεναν. Ο μικρός καθυστερούσε. Στις επίμονες ερωτήσεις των γονέων προς τον μικρό τους γιό γιατί αργοπόρησε να ανέβει από το σπήλαιο, ο μικρός απάντησε ότι ήταν παρέα με έναν παπά που θυμιάτιζε και έκανε προσευχές, ενώ, όσοι βρίσκονταν εκεί, εκείνη τη στιγμή, γνώριζαν καλώς πως δεν υπήρχε κανείς άλλος στο μικρό σπήλαιο. Μάλιστα, δε, όταν εξήλθε ο μικρός από το σπήλαιο και ανέβηκε στον κυρίως Ναό, αμέσως, αναγνώρισε στην εικόνα του εικονοστασίου τον παππούλη που διάβαζε προσευχές και του έκαμνε παρέα στη σπηλιά!
  Ο Όσιος έχει λάβει το χάρισμα από τον Πανάγιο Θεό, ένεκα της μεγάλης νηστείας και προσευχής του, να εκδιώκει τα δαιμόνια και να θεραπεύει κάθε λογής ψυχικό νόσημα στους ανθρώπους. Επί γης, ως λέγει το συναξάρι του, αυτός ο μέγας μύστης της νοεράς προσευχής, δεν έτρωγε μαγειρεμένο φαγητό. Αρκούνταν σε όσπρια, τα οποία τα μούλιαζε στο νερό μόνο και μόνο για να μαλακώσουν και έτσι τα έτρωγε.
   Η Ιερά Μονή του Οσίου Γερασίμου, ως έχει επικρατήσει και είναι γνωστή, βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι.
   Ο Όσιος Γεράσιμος ας πρεσβεύει για όλους μας. Αμήν.