ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΑΞΑΡΙ: Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος" - 27 Ιουνίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για σαμψων ο ξενοδοχος

   Ο Άγιος Σαμψών ο ξενοδόχος γεννήθηκε στα 511 στη Ρώμη, από πλούσιους γονείς. Σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία, αλλά ιδιαιτέρως, αγάπησε, σπούδασε και άσκησε αμισθί το λειτούργημα του ιατρού. Άλλωστε, ανήκει στη χορεία των 20 ιατρών Αναργύρων, που τιμά και ψάλλει η Αγία μας Εκκλησία.
   Όταν κοιμήθηκαν οι κατά σάρκα γονείς του, ο Σαμψών μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και αναλώθηκε σε έργα διακονίας και αγάπης προς κάθε άνθρωπο γύρω του. Νύχτα και μέρα έτρεχε να διακονήσει και να απαλύνει τις πίκρες των ανθρώπων.
   Αργότερα, κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη όπου εκάρη Μοναχός και ένεκα της αγιαστικής του φήμης, παρά τη θέλησή του, χειροτονείται πρεσβύτερος. Θεράπευσε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον απασχολούσε. Ως αντιμισθία, ο αυτοκράτορας υπάκουσε στο θέλημα του φωτεινού ιερέα και έχτισε ένα νοσοκομείο-θεραπευτήριο προς τιμήν του, ώστε να εισέρχονται σε αυτό και να βρίσκουν ίαση ψυχής και σώματος οι απανταχού της γης άνθρωποι.
   Σε βαθύτατο γήρας, ο σεβάσμιος Σαμψών κοιμήθηκε εν ειρήνη, παραδίδοντας μια μορφή νέας, για την εποχή του, "Βασιλειάδας" και διακονώντας τον ασθενή άνθρωπο έως την τελευταία επί της γης του στιγμής.