ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δημιοβήτισσας στον Ι.Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας

Αποτέλεσμα εικόνας για παναγια δημιοβητισσα

   Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, στις 01:30π.μ. (προσοχή! Ξημερώματα)θα πραγματοποιηθεί η Ιερά Πομπή της Εικόνας της Παναγίας Δημιοβήτισσας, από την Ιερά Μονή Δημιόβης, προς τον Ιερό Ναό Γενεθλίου Θεοτόκου Γιαννιτσακίων Καλαμάτας, η οποία θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017. Καθημερινά θα τελούνται Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Είναι σωστό να "παίρνουν καιρό" οι ιερείς εντός του ιερού βήματος;

Αποτέλεσμα εικόνας για ιερεις παιρνουν καιρο στον ορθρο
   Πρωτίστως, δεν πρόκειται για ακολουθία. Δεν είναι λίγοι, βέβαια,  όσοι αντιτίθενται και υποστηρίζουν το αντίθετο. Καταχρηστικά και μόνο, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτήν ως "ακολουθία", μόνο και μόνο για να ξεχωρίζει ως διαδικασία και ως μιά αυτοτελής ενέργεια. Ακολουθία, όμως, δεν είναι.

Αφού κατά την Μεγάλη Είσοδο, ο άρτος και ο οίνος δεν είναι ακόμη καθαγιασμένα, γιατί ψάλλουμε " Ως τον βασιλέα των όλων...;"

Αποτέλεσμα εικόνας για μεγαλη εισοδο ιερεα
   Η φράση «Ως τον βασιλέα των όλων υποδεξόμενοι» είναι η κατάληξη του "χερουβικού ύμνου", του ύμνου, δηλαδή, που ψάλλει ο χορός των ιεροψαλτών αργώς και μεγαλοπρεπώς. Κατά τη διάρκεια του ύμνου αυτού, ο ιερέας-λειτουργός διαβάζει την ευχή "Ουδείς άξιος...", θυμιατίζει και, ακολούθως, αιτείται συγχωρήσεως από το χριστεπώνυμο πλήρωμα, κάνοντας ελαφρά υπόκλιση προς το λαό. Δεν είναι, όμως, λίγες οι φορές που αντιμετωπίζουμε και βλέπουμε το "φαιδρό", τρόπον τινά, ο ιερέας να "αναμένει" αρκετά λεπτά, πολλές φορές, να ολοκληρώσει ο ιεροψάλτης την εμμελή εκτέλεση του χερουβικού ύμνου και, μαζί με αυτόν, και ολόκληρη η συνοδεία όσων διακονούν στο Ιερό βήμα, φέροντες λαμπάδες και θυμιατά...!