ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Απειλή της Βόρειας Κορέας για νέα πυρηνική δοκιμή



     Με νέα πυρηνική απειλή απαντάει η Βόρεια Κορέα στις αιτιάσεις των ΗΠΑ και Ιαπωνία για κυρώσεις εις βάρος της. Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που απεύχονται και στην ουσία "τρέμουν" οι Αμερικανοί. Η Κίνα, παλαιότερη και σταθερή "σύμμαχος" της Βόρειας Κορέας πήρε αποστάσεις από τα παραπάνω, κυρίως, σχετικά με την όλη συζήτηση περί κυρώσεων. Για την στρατιωτική ιστορία μόνο να τονίσω ότι η πλέον ισχυρή σε πυρηνικά δύναμη στον κόσμο είναι η Ρωσία, με περίπου 7.500 πυρηνικές κεφαλές. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 7.000, η Κίνα με τη Γαλλία από 500 και 400, το Πακιστάν και Ισραήλ περίπου από 80-150 και έπεται η Βόρεια Κορέα με 10 κεφαλές, ικανές όμως να πλήξουν και να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα παγκόσμια. Η ίδια βέβαια η Β. Κορέα, υποστηρίζει ότι έως τέλους του χρόνου θα έχει διπλασιάσει σε ισχύ το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Από Δευτέρα χειμωνιάζει! Ἐρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

  
  
     Από το απόγευμα μεθαύριο της Κυριακής, σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός κάμνοντας αρχή από Ιόνια νησιά, Δυτική Στερεά και Ήπειρο. Το πρωί της Δευτέρας και σταδιακά, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, η πτώση της θερμοκρασίας έως 4-5 βαθμούς, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους (όχι περισσότερο από 6-7 μποφόρ) θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από το απόγευμα της Τρίτης όμως, προβλέπεται σταδιακή εξασθένιση. Ενδεχομένως, σε κάποιες περιοχές, τα φαινόμενα να είναι έντονα.

Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης


     22 μίλια νότια της Κρήτης (26 από τα Σφακιά). Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και συνάμα της Ευρώπης, με έκταση όχι παραπάνω από 29 τ.χιλιόμετρα, εκεί, αγέρωχη, φιλόξενη, Τόπος άνυδρος, άγονος, πετρώδης μα ταυτόχρονα και καταγάλανος, γαλήνιος, ονειροπόλος! Το υψηλότερο σημείο της φθάνει στα 360 μ. Το βάθος της θάλασσας μεταξύ Σφακιών και Γαύδου αγγίζει, περίπου, τα 1.500 μέτρα.
     Σημαντικό αξιοθέατο στον επισκέπτη στέκει ο παλιός φάρος, κατασκευασμένος στα 1880 και σε υψόμετρο 368μ. Λέγεται δε ότι είναι ορατός από απόσταση 40 μιλίων. Ο επισκέπτης στον εσωτερικό ανακαινισμένο χώρο του φάρου μπορεί να ξεκουραστεί, να πιεί καφέ αγναντεύοντας την Γαυδοπούλα και τα πλεούμενα που διέρχονται στο όνειρο...! Στην Κεφαλή με το βενετσιάνικο κάστρο, οι λαξευτοί τάφοι στα Λαυρακά, ο "θρόνος" στην Τρυπητή θα αποτελέσουν, σίγουρα, σταθμό στην περιδιάβαση του επισκέπτη. Ειδικά δε στον τελευταίο σταθμό, στην Τρυπητή! Θεωρείται η νοτιότερη καρέκλα της Ευρώπης (και σίγουρα θα ξεκουραστείτε σε αυτήν, αφού για να φθάσετε έως εκεί θα πρέπει να περπατήσετε 8 χιλιόμετρα). Οι παραλίες του νησιού πολλές και αξιοθαύμαστες. Σήμερα, ο πληθυσμός στη Γαύδο δεν ξεπερνά τις 152 ψυχές (2011), αλλά στην ουσία, στο νησί δε διαμένουν περισσότεροι από 50!
     Κατά την Παράδοση, στο νησί διέμεινε για λίγο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, (Πράξεις Απ., 27,16), κατά το τελευταίο του ταξίδι προς τη Ρώμη! Από τόπο εξορίας παλαιότερα, η Γαύδος, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, φιλοδοξεί να καταστεί τόπος συνειδητής μόνωσης και καταφυγής για όλους εκείνους που αρέσκονται στο κατάμονο και απέραντο γαλάζιο και στη θέα του μπλε του Ουρανού...!



Πολικός αστέρας


     Το αστέρι που βρίσκεται κοντά στο βόρειο πόλο του Ουρανού, γι΄ αυτό και μας βοηθάει να βρίσκουμε τα 4 σημεία του ορίζοντα. Σήμερα και εδώ και περίπου 4.650 χρόνια, πολικός αστέρας είναι το α της Μικράς Άρκτου , χωρίς όμως, αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και πάντοτε. Ο σημερινός πολικός αστέρας θεωρείται από τα πλέον κοντινά μας αστέρια, γιατί το φως του κάνει μόνο 46,5 έτη για να φθάσει σε εμάς!

Ο τύραννος της αρχαίας Κορίνθου Περίανδρος (Ζ'-ΣΤ'αι. π. Χ.)


    Ένας  από τους επτά σοφούς της Αρχαιότητας. Πήρε την τυραννία από τον πατέρα του Κὐψελο, που βασίλεψε μεταξύ 627-528 π.Χ. Είναι αλήθεια ότι επί των ημερών του, η Κόρινθος γνώρισε μεγάλη ακμή σε όλους τους τομείς.
    Ως  τύραννος ήταν σκληρός και δύστροπος. Λέγεται ότι έδωσε εντολή να δολοφονήσουν τη σύζυγό του Μέλισσα (από φόβο και φθόνο που έτρεφε προς αυτήν, μήπως , όταν πεθάνει αυτός, η Μέλισσα γνωρίσει άλλον άντρα - ΑΚΟΥ ΤΩΡΑ). Κατέλαβε την Επίδαυρο και την προσάρτησε στην Κόρινθο. Καταδίωξε τους αργόσχολους της πόλης του, προστάτεψε τους μικρομεσαίους, έδωσε έμφαση στις τέχνες και τα γράμματα .Από το ποίημά του "Υποθήκαι εις  τον  ανθρώπινον βίον", σώθηκαν κάποια αποσπάσματα. Σε αυτόν ανήκει η γνωστή φράση "θνήσκε υπέρ πατρίδος".

Σεισμός 4,3 ρίχτερ στη Βόρεια Εύβοια



     Σεισμός μεγέθους 4,3 της κλίμακος ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, λίγα λεπτά πριν τις δέκα το πρωί, στην περιοχή Μαντούδι της Εύβοιας, ανάμεσα στην  Αγία Άννα και την Ιστιαία. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 24 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός στις παρακείμενες περιοχές, καθώς και στην Αθήνα!

"Αναλόγιο", το Ραδιόφωνο της συντροφιάς μας!


"Αναλόγιο"! Το ραδιόφωνο της συντροφιάς μας! Συνδεθείτε τώρα και ακούστε σύντομες πνευματικές ομιλίες και αρκετές ώρες ξεκούραστης μουσικής χωρίς διακοπές και διαφημίσεις!

Στην ανεπιτήδευτη Ανάφη


   
     150 μίλια από τον Πειραιά και ανατολικά της Σαντορίνης δεσπόζει η φιλήσυχη Ανάφη. Ένα πανέμορφο νησί με κέντρο την παραδοσιακή κοινότητα-οικισμό (Χώρα) και το λιμάνι της νήσου, τον Άγιο Νικόλαο. Η φιλοξενία των κατοίκων του, οι τοπικές νοστιμιές, τα καταγάλανα κυκλαδίτικα νερά δεν αποτελούν τον κύριο λόγο για να επισκεφθείτε το νησί. Ο "Κάλαμος" είναι το πλέον σημαντικό αξιοθέατο του νησιού. Πρόκειται για έναν πελώριο βράχο στην νοτιοανατολική πλευρά της νήσου, ο δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης, μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ! Το Κλεισίδι (αμμώδης παραλία), ο Ρούκουνας (μικρός και μεγάλος), οι΄Άγιοι Ανάργυροι, είναι μερικές από τις μαγικές παραλίες του νησιού που θα σας γοητεύσουν! Υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι Αναφιώτες και η αγάπη τους όμως, κυρίως αυτοί οι άνθρωποι, θα σας μείνουν αξέχαστοι! Τι μένει λοιπόν; Το πλοίο της γραμμής και...φύγαμε...!