ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Τη 25η μηνός Απριλίου μνήμη του Αγίου Ευαγγελιστού και Αποστόλου Μάρκου

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, 

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Καταγόμενος από τα Ιεροσόλυμα, ο Μάρκος (από το λατινικό Marcus) ήταν ανηψιός του Αποστόλου Βαρνάβα (Κολ. 4, 10) και είχε ενεργό συμμετοχή στο έργο της πρώτης Εκκλησίας. Από τη συγγένεια με τον Απόστολο Βαρνάβα, επικράτησε, εσφαλμένα, ως πιθανός τόπος καταγωγής του η Κύπρος.

Στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, ο ευαγγελιστής Λουκάς, αλλά και άλλοι συγγραφείς της Καινής Διαθήκης, μάς πληροφορούν για τις αποστολικές περιοδείες του Αγίου Μάρκου  (Πρ. 11, 27-30, 12,25, 13,5, 13,13, 15, 36-41 κ.ά.) μαζί με τους Αποστόλους Βαρνάβα, Παύλο και Πέτρο (Α' Πετρ. 1,1 και Α' Πετρ. 5,13 κ.ά.).

Κήρυξε το Ευαγγέλιο, κατά την Ιερά Παράδοση, στη Λιβύη και την Αίγυπτο και χρημάτισε πρώτος επίσκοπος της Αλεξανδρείας.

Γύρω στα 65 μ.Χ. ο άγιος Μάρκος έγραψε το δεύτερο κατά σειρά ιερό ευαγγέλιο, το οποίο είναι και το συντομότερο από τα υπόλοιπα τρία. Στο Ευαγγέλιό του, ο Μάρκος αναφέρεται, περισσότερο, σε όσα θαυμαστά έκαμνε επί της γης ο Κύριος Ιησούς Χριστός και όχι στην προφορική διδασκαλία Του, αν και ο ίδιος ο ευαγγελιστής δεν ανήκε στην πρώτη ομάδα των μαθητών του Θεανθρώπου. Γι ᾿ αυτό και αγιογραφείται δίπλα σ᾿ ένα λιοντάρι, ένδειξη και σύμβολο ρώμης και δύναμης.

Το τέλος του Αγίου ήταν ειρηνικό στην περιοχή της Αλεξανδρείας ή, κατ᾿ άλλους, μαρτύρησε διά λιθοβολισμού, συρόμενος επί του εδάφους από τους δημίους του

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τοῦ Πέτρου συνέκδημος, καὶ κοινωνὸς ἱερός, τοῦ Λόγου διάκονος, καὶ ὑποφήτης σοφός, ἐδείχθης Ἀπόστολε, ὅθεν τὸ τοῦ Σωτῆρος, Εὐαγγέλιον θεῖον, Μᾶρκε διαχαράττεις, ὡς οὐράνιος μύστης, διὸ Εὐαγγελιστὰ σέ, πόθω γεραίρομεν