ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Τα Δώρα των Μάγων στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους

    Σχετική εικόνα
    Στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, στο Άγιον Όρος, φυλάσσονται με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό τα Δώρα των Μάγων, τα δώρα δηλαδή που προσέφεραν οι εξ Ανατολών Μάγοι στον ενανθρωπήσαντα Κύριό μας Ιησού Χριστό. Τα Δώρα αυτά είναι χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Πιό συγκεκριμένα, ο χρυσός τεθησαύρισται υπό την ιδιαίτερη μορφή 28 στον αριθμό σκαλισμένων πλακιδίων, διαφόρων σχημάτων που φέρουν διαστάσεις από 5 έως και 7 εκατοστά, με άκρως επιμελημένη επεξεργασία. Ο δε λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα, περίπου σε 62 σφαιρικά κομμάτια ως χάνδρες (έχουν περίπου το μέγεθος μιάς ελιάς).
    Κατά την Παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, τα Δώρα αυτά, μαζί με άλλους πνευματικούς και υλικούς θησαυρούς, παρέδωσε η Κυρία Θεοτόκος στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Περίπου στα 400 μ.Χ. ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αρκάδιος μετέφερε τα Δώρα των Μάγων στην Κωνσταντινούπολη. Με την Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους (1204), για λόγους ασφαλείας, μεταφέρθησαν στην προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, στη Νίκαια της Βιθυνίας και μετά την παρέλευση περίπου 60 χρόνων, επί Μιχαήλ του Παλαιολόγου, επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη.
Σχετική εικόνα

    Μετά την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους (1453), τα Δώρα μεταφέρθηκαν στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, από την ευλαβέστατη Μάρω, χριστιανή σύζυγο του Μουράτ του Β΄ και μητρυιά του Μωάμεθ του Β΄ του Πορθητή. Μάλιστα δε, λίγο πριν φθάσουμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, στον ανήφορο από τον αρσανά της Μονής, βρίσκεται ο "Σταυρός της Βασιλίσσης", το σημείο που, σύμφωνα με την Παράδοση, η Κυρία Θεοτόκος εμπόδισε την ευλαβέστατη Μάρω να προχωρήσει καθώς έφερνε τα Δώρα των Μάγων, προφυλάσσοντας έτσι το "άβατον" ολόκληρης της Μοναστικής Πολιτείας.
    Σήμερα για λόγους ασφαλείας, ένα μέρος αυτών των Δώρων εκτίθεται εις προσκύνησιν των προσκυνητών. Η αυθεντικότητα δε αυτών, εννίοτε, διατυμπανίζεται από την άρρητη ευωδία που αναδύεται πολλές φορές από όλα ή άπό ορισμένα εξ αυτών.
Αποτέλεσμα εικόνας για δωρα των μαγων

   


   

Πρόγραμμα προσκυνηματικής εκδρομής του Συλλόγου "Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία", την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016, στην Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Άνω Σούλι Αττικής

Σχετική εικόνα

Αναρτώ το πρόγραμμα της επικείμενης απογευματινής προσκυνηματικής εκδρομής του Συλλόγου μας "Ο Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία", πρώτα ο Θεός, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016. Πρώτη στάση θα έχουμε στις 14:00, μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Ακολούθως, θα κάνουμε δεύτερη στάση επί της Πειραιώς, στις 14:15, στο πολυκατάστημα FACTORY στο Νέο Φάληρο και τελευταία στάση στον ηλεκτρικό σταθμό ΒΙΚΤΩΡΙΑ, στις 14:30, στο κέντρο της Αθήνας. Θα φθάσουμε στην Ιερά Μονή γύρω στις 15:45 και θα παραμείνουμε έως λίγο μετά τις 17:00. Τα Μέλη και οι Φίλοι του Συλλόγου μας, πέρα από την εν Χριστώ αγαπητική φιλοξενία των Μοναχών στην ως άνω Ιερά Μονή, θα δεχθούν και το κέρασμα με νηστίσιμα γλυκά και λοιπά εδέσματα που ήδη ετοιμάζει ο Σύλλογός μας. Μετά το πέρας του προσκυνήματος, πρώτα ο Θεός, θα κατευθυνθούμε είτε στην πόλη του Μαραθώνα είτε στην παραλία της Νέας Μάκρης για καφέ. Τιμή κατ΄ άτομον 5 ευρώ. Επιστροφή στην Αθήνα γύρω στις 20:00. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6948038461 (κ. Δημήτριος Λυκούδης). Καλό μας προσκύνημα, καλή αντάμωση, με το καλό!

Συμπληρωματικό φωτογραφικό υλικό από την τελευεταία προσκυνηματική εκδρομή του Συλλόγου "Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία" σε Αυλίδα και Όσιο Ιωάννη Καλυβίτη (05/11)


Αναρτώ, ως συμπλήρωμα, μερικές φωτογραφίες από την τελευταία προσκυνηματική εκδρομή του Συλλόγου μας 'Ὁ Όσιος Δαβίδ ο εν Ευβοία", το Σάββατο 05/11/2016, σε Αυλίδα και Όσιο Ιωάννη Καλυβίτη. Η βιβλιοθήκη στις φωτογραφίες ανήκει στο πνευματικό κέντρο του ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αυλίδος και, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, είναι δωρεά του Συλλόγου μας.