ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Επιτρέπεται να ζητάμε από τον ιερέα να κοινωνήσει όσους έχουν χάσει τα "λογικά" τους;

Σχετική εικόνα
   Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Νομίζουν πολλοί ότι η Θεία Κοινωνία είναι το μαγικό φίλτρο που αυτομάτως σώζει και αγιάζει! Χρειάζεται περισσή προσοχή, διότι, ως μαρτυρεί η εμπειρία της Αγίας μας Εκκλησία, η Θεία Κοινωνία μπορεί να αποβεί «δηλητήριο», ναι, δηλητήριο σε όσους είναι απροετοίμαστοι και δη, σε όσους έχουν χάσει τα "λογικά" τους. Βέβαια, εάν γνωρίζουμε τον άνθρωπο για τον οποίο πρόκειται να ζητήσουμε να κοινωνήσει, πρέπει πρωτίστως, να γνωρίζουμε εάν έχει εξομολογηθεί πρόσφατα. Αυτό το "πρόσφατα" το συζητούμε με τον γέροντα-πνευματικό ή με τον ιερέα που θα έλθει να τον κοινωνήσει. Πλην όμως, ας γνωρίζουμε ότι δεν παράσχουμε βοήθεια στην ψυχή του πιστού, ο οποίος, ενώ δεν έχει "σώας τας φρένας" και γνωρίζουμε πως έχει χρόνια να εξομολογηθεί, παρά ταύτα, πιέζουμε τον ιερέα είτε σε νοσηλευτικό ίδρυμα είτε στην ενορία μας να τον κοινωνήσει. Προσοχή!
   Οι Πατέρες συμβουλεύουν ότι μεταξύ των δυο Μυστηρίων, Θείας Ευχαριστίας και Ιεράς Εξομολογήσεως, εάν πρέπει να επιλέξω ένα εκ των δυο, σαφέστατα πρέπει να επιλέξω την εξομολόγηση, καθώς η Θεία Κοινωνία από μόνη της δεν εξασφαλίζει σωτηρία. Βέβαια, ευχής ἐργον θα ήταν να κατανοεί ο πιστός και να προσέρχεται αυτοθελήτως και αυτοβούλως στο Άγιο Ποτήριο, ώστε να αναλάβει εκουσίως και την ευθύνη αυτής της πράξης του. Ας τονίσουμε και πάλι, δεν αναφερόμαστε παρά μόνο σε πιστό που έχει χάσει την αντιληπτική του και λογική ικανότητα και δεν εκφράζω γενίκευση του θέματος.
   Συνειδητά κοινωνώ των Αχράντων Μυστηρίων, συνειδητά και εκούσια και ασφαλώς με την κατάλληλη προετοιμασία. Διαφορετικά, προσθέτουμε "βάρος" στον άνθρωπο που πιέζουμε να κοινωνήσει και φέρουμε μεγίστη ευθύνη.
   Τέλος, θα αποτελούσε γραφική υπερβολή να τονίσω το αυτονόητο: πάντοτε και για κάθε πνευματικό ζήτημα συμβουλευόμαστε τον πνευματικό μας πατέρα και οδηγό.

Βράδυ στην Πλάκα (Αθήνα)

Σχετική εικόνα

Πυρκαγιά έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτια εξω απο ασπροπυργο
   Η Πυρκαγιά που ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες στο δασάκι έξω από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου, ευτυχώς, με την άμεση συμβολή και επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και της ομάδας πυρόσβεσης των διυλιστηρίων, τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και μια ώρα αργότερα κατασβέστηκε.

Κυρία Θεοτόκος Πορταΐτισσα και Αντιφωνήτρια (βίντεο)

Έφθασε η φαρμακευτική βοήθεια στο Καστελόριζο

Περισσότερα από 150 "κόκκινα" σπίτια στη Λέσβο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΛΕΣΒΟς
   Περισσότερα από 150 είναι τα "κόκκινα" σπίτια στη σεισμόπληκτη Λέσβο. Περίπου 100 μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια κάνουν πρωτοβάθμιους ελέγχους στην περιοχή. Κεντρικό μέλημα του Υπουργείου Υποδομών, ως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, είναι να διοχετευτούν οι σεισμόπληκτοι σε τουριστικές υποδομές και όχι να εγκατασταθούν, έστω και προσωρινά, σε σκηνές.

"Η εν Χριστώ διακονία εντός του Ιερού Ναού". Ραδιοφωνική εκπομπή "Νεανικές Αναζητήσεις" (127).


Ραδιοφωνική εκπομπή διάρκειας 50'.  Συζητάμε νεανικά θέματα και θέματα Πίστεως.
Η εκπομπή αυτή είναι αφιερωμένη στην εν Χριστώ διακονία  εντός του Ιερού Ναού.

ακούστε εδώ

κατεβάστε εδώ

Μεγάλη φωτιά στο Λονδίνο

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτια στο λονδινο
   Την προηγούμενη νύχτα φωτιά ξέσπασε στο Γκρένφελντ Τάουερ στο δυτικό Λονδίνο. Άνθρωποι κινδυνεύουν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Τριάντα άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής. Στο σημείο δρουν 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα. Ένεκα της φωτιάς που έχει περιτυλίξει το κτίριο, υπάρχουν φόβοι για άμεση κατεδάφισή του. Έχουν απομακρυνθεί οι κάτοικοι από τα γύρω σπίτια. Υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους.