ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Το ήξερες; Η αρχοντική κουκουβάγια!

Αποτέλεσμα εικόνας για κουκουβαγια
  Το ήξερες; Ανήκει στην τάξη των Γλαυκόμορφων και στην ομοταξία των Πτηνὠν, η οποία περιλαμβάνει, περίπου, 200 είδη αρπακτικών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι νυκτόβια πουλιά.
  Η κουκουβάγια ή γλαύκα (γλαυξ- γλαυκός=αυτός που έχει ανοιχτό γαλάζιο χρώμα) ή Στριγγόμορφα (επιστημονική ονομασία) διακρίνεται σε δυο κατηγορίες: την οικογένεια των Γλαυκιδών, όπου ανήκουν τα περισσότερα είδη και την οικογένεια των Τυτονιδών.
Αποτέλεσμα εικόνας για κουκουβαγια
  Πήραν τ᾿ όνομά τους (γλαυξ) εξαιτίας του σπινθηροβόλου βλέμματός τους. 
  Με ράμφος κυρτό και γαμψό, με ένα δυσανάλογο μεγάλο κεφάλι, αναλογικά με το όλο σώμα τους, με μεγάλες, στρογγυλεμένες και αθόρυβες, σχεδόν, φτερούγες, και ένα παιχνιδιάρικο και "θυμωμένο" (πάντα) δισκοειδές πρόσωπο, η κουκουβάγια ταυτίστηκε με την έννοια της σοφίας και τη θεά Αθηνά, εξαιτίας της οξυμένης όρασης και ακοής της, καθώς, ως λέγουν, δύναται να βλέπει και να ακούει εκεί που άλλοι αδυνατούν! Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι τα μάτια της βρίσκονται μπροστά ώστε να έχει στερεοσκοπική όραση.
Σχετική εικόνα
  Η Παράδοση μάς λέγει ότι ως πτηνό της θεάς Αθηνάς Νίκης, πολλές γλαύκες είχαν βρει καταφύγιο στο ναό της Αθηνάς, στην Ακρόπολη.
  Αν πάλι είστε τυχεροί και ακούσετε αυτό το απόκοσμο κρώξιμο του πτηνού, συνήθως σε ήσυχες περιοχές και νυχτερινές ώρες, μην τρομάξετε! Είναι το τραγούδι της κουκουβάγιας! Απολαύστε το, λοιπόν, και αφεθείτε στο ήσυχο και κελαριστό νυχτερινό της μουρμούρισμα...

Δημήτριος Λυκούδης

Το ήξερες; Τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας

Αποτέλεσμα εικόνας για ολυμπος
Το ήξερες; Μόνο το 20,45% του εδάφους της Ελλάδας είναι καλλιεργήσιμο. Το έδαφος, κατά κύριο λόγο, είναι ορεινό ή λοφώδες.
Τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας είναι:
- Όλυμπος, 2.918μ. (Λάρισα, Πιερία),
- Σμόλικας, 2.637μ. (Ιωάννινα),
- Βόρας, 2.524μ. (Πέλλα, Φλώρινα...),
-Γράμμος, 2.520μ. (Καστοριά, Ιωάννινα...),
-  Γκιώνα, 2.510 (Φωκίδα),
- Τὐμφη, 2.497μ. (Ιωάννινα),
-Βαρδούσια, 2.495μ. (Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία),
-Παρνασσός, 2.457μ. (Φωκίδα, Βοιωτία, Φθιώτιδα),
-Ψηλορείτης, 2.456μ. (Ρέθυμνο, Ηράκλειο),
- Λευκά Όρη, 2.454 (Χανιά).