ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Ποια τυπική διάταξη τηρείται σε Συλλείτουργο ιερέων;


   Αποτέλεσμα εικόνας για ιερεις λειτουργουν
     Ίσως, η απάντησή μας στο θέμα αυτό να μην ήταν τόσο "πικρή" και "απότομη", ίσως, λέγω, εάν δεν είχαμε την "πολυτέλεια" να αντικρίζουμε σε κάθε ιερό Ναό και ιερή ακολουθία και άλλο τυπικό, άλλη τυπική σειρά και διάταξη να ακολουθείται και να οικειοποιείται. Αλήθεια, ποιος είναι υπεύθυνος για την τήρηση ή μη τήρηση του τυπικού σε μια ενορία; Ο οικείος Μητροπολίτης; Δεν αναμένω, προσωπικώς, και πολλά θαυμαστά αποτελέσματα! Ο προϊστάμενος του Ναού; Και, στην περίπτωση που είναι άγαμος, υποθέτω, υιοθετείται ένα "φιλομόναχο" μοναστηριακό τυπικό, ενώ, στην περίπτωση των εγγάμων, ακολουθείται ένα "κοσμικότερο;". Ερωτήματα και ζητήματα που γνωρίζουμε άπαντες καλώς, πλην, όμως, που δεν έχουμε την τόλμη και διάθεση ν᾿αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε.

"Η ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του αρχαγγέλου Μιχαήλ". (06 Σεπτεμβρίου)

 
Ραδιοφωνική εκπομπή, διάρκειας 30', αφιερωμένη στην ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του αρχαγγέλου Μιχαήλ.  
Η εκκλησία μας, επιτελεί ανάμνηση του θαύματος στις 6 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.

 

ακούστε εδώ

κατεβάστε εδώ

Επιτρέπεται να ψάλλει ο Επίσκοπος όταν χοροστατεί;

Σχετική εικόνα
   Εάν θεωρήσουμε ότι η χοροστασία είναι συνυφασμένη με την κατάργηση του τυπικού των ιερών ακολουθιών και, δη, την αυτή κατάργηση της φυσικής παρουσίας των ιεροψαλτών, εν προκειμένω του πρωτοψάλτου, ενδεχομένως, η απάντηση στην ως άνω απορία να είναι θετική! Όμως, η αλήθεια και η εφαρμογή του τυπικού μάς οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα. Άλλωστε, πρώτος απ᾿ όλους, δέον και πρέπον, να δίδει το "παράδειγμα" και να τηρεί το τυπικό ο Επίσκοπος! 

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βηματάρισσας στο Ι.Παρ. Αγίας Παρασκευής Νέας Ιωνίας

Σχετική εικόνα


Την Πέμπτη 7η Σεπτεμβρίου 2017 στις 19:00 θα υποδεχθεί το Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Παρασκευής Νέας Ιωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Βηματάρισσας από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους. Θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος και στη συνέχεια θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ' Αρτοκλασίας και κηρύγματος. Την Παρασκευή 8η Σεπτεμβρίου 2017 στις 07:00 θα τελεστεί ο Όρθρος και Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα στις 18:30 θα ψαλεί Μεθεόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια Ιερά Παράκληση στην Παναγία.