ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ΣΥΝΑΞΑΡΙ: "Ἀγιος Ανδρέας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης" (04/07/2018)

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος ανδρεας αρχιεπισκοπος κρητης
   Τη 4η μηνός Ιουλίου η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει την οσιακή μνήμη του Αγίου Ανδρέου, Αρχιεπισκόπου Κρήτης.
   Γεννήθηκε στη Δαμασκό από ευσεβείς γονείς. Σε ηλικία μόλις 15 χρόνων κατατάχθηκε στην αγιοταφική αδελφότητα των Ιεροσολύμων, όπου διέπρεψε με την ταπείνωση και την άσκησή του.
   Ένεκα των ιδιαίτερων γνώσεών του, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τον έστειλε στην Κωνσταντινούπολη, να λάβει μέρος στη ΣΤ' Οικουμενική Σύνοδο κατά των Μονοφυσιτών.
   Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Ανδρές παρέμεινε στην Κων/λη ως υπεύθυνος του ορφανοτροφείου "Άγιος Παύλος", όπου ανέπτυξε πλούσια δράση φιλανθρωπίας. Αυτή η φιλανθρωπία οδήγησε το Πατριαρχείο της Πόλης να τον χειροτονήσει διάκονο, ιερέα και Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, όπου και αναδείχθηκε μέγας εκκλησιαστικός άνδρας.
    Στα 712 υποστήριξε τον Μονοφυσιτισμό, αλλά γρήγορα επανήλθε στην ορθόδοξη πίστη. Εκοιμἠθη εν πλω (740 μ.Χ.), όταν επέστρεφε στην Κρήτη από ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη και ετάφη στην Ερεσό της Μυτιλήνης, στο ναό της Αγίας Αναστασίας.
    Μέγας ρήτορας της εποχής του, καλλικέλαδος μελωδός και βαθυστόχαστος θεολόγος, ο Ανδρέας συνέγραψε, μεταξύ άλλων και τον Μεγάλο Κανόνα (261 τροπάρια), τον οποίο ψάλλουμε την Ε' εβδομάδα των Νηστειών.

Μεγαλυνάριον

Χαίροις ευσεβείας θείος αυλός, και της Εκκλησίας, θεορρήμων υφηγητής. Χαίροις ο εν λόγοις, και άσμασιν ενθέοις, Τριάδα μεγαλύνων, Ανδρέα πάνσοφε.

Νέοι τίτλοι βιβλίων από τις Εκδόσεις ΕΠΙΡΡΩΣΗ!