ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Ιερά Αγρυπνία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κηπούπολης Περιστερίου

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος τρυφων

Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019, στις 20:00, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή του Αγίου Τρύφωνος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κηπούπολης Περιστερίου, όπου θα τεθεί σε προσκύνηση τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Τρύφωνος, το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Άγιος Ηλίας ο Αρδούνης

Σχετική εικόνα

Προστάτης κουρέων και κομμωτών
Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 31 Ιανουαρίου

   Ο Άγιος Ηλίας γεννήθηκε στην Καλαμάτα από ευσεβείς γονείς και έκανε το επάγγελμα του κουρέα. Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους προεστούς της πόλης, οι οποίοι τον συμβουλεύονταν για διάφορα ζητήματα της πόλης. Συχνά προέτρεπε τους προεστούς να ελαφρύνουν τους χριστιανούς από τη βαριά φορολογία διότι υπήρχε ο κίνδυνος να αλλαξοπιστήσουν.
   Για να αποδείξει το ευμετάβλητο του χαρακτήρα του ανθρώπου, τους έλεγε ότι θα αλλαξοπιστήσει εάν του έδιναν ένα φέσι. Για χωρατό, ένας προεστός του έδωσε ένα φέσι και από εγωισμό ο Άγιος πήγε στον μουσουλμάνο δικαστή και του δήλωσε πως ασπάζεται τον μωαμεθανισμό με το όνομα Μουσταφά.
   Γρήγορα μετάνιωσε για την επιπόλαιη πράξη του και κατέφυγε στο Άγιον Όρος όπου εκάρη μοναχός και έζησε με προσευχή και μετάνοια, προετοιμαζόμενος να ομολογήσει, δημόσια, με παρρησία την πίστη του στον Χριστό. 
   Μετά από καιρό επέστρεψε στην Καλαμάτα, όπου ομολόγησε δημοσίως την χριστιανική πίστη του, ονειδίζοντας τους μωαμεθανούς. Οι μουσουλμάνοι του επιτέθηκαν και τον έσυραν στον μουσουλμάνο δικαστή όπου διέταξε να τον ρίξουν στη φωτιά με χλωρά ξύλα. Αν και παρέδωσε τη ψυχή του μέσα στη φωτιά, το άγιο λείψανό του είχε μείνει άθικτο.
Ο Άγιος μαρτύρησε 31 Ιανουαρίου του 1686.