ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ιστορική απόφαση: Κλείνει το Αγιο Ορος για τους προσκυνητές

Κλείνει από σήμερα το Άγιον Όρος για τους προσκυνητές, υλοποιώντας σχετική διυπουργική απόφαση (Παιδείας, Υγείας) στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν αναφορές - τουλάχιστον για το πρόσφατο παρελθόν - περί διακοπής της ροής προσκυνητών προς την Αθωνική Πολιτεία, που υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες τον χρόνο.

Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Αρίστος Κασμίρογλου επέδωσε στην Ιερά Κοινότητα το σχετικό έγγραφο ενώ νωρίτερα η Ιερά Κοινότητα, ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας, κατά την συνεδρίαση της είχε συμπορευθεί με την κυβερνητική απόφαση, που θα έχει ισχύ έως και τις 30 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου δεν θα εκδίδονται από τα αρμόδια γραφεία στην Ουρανούπολη και την Θεσσαλονίκη άδειες εισόδου (διαμονητήρια) αλλά η διακίνηση προϊόντων προς και από τον Άθω θα γίνεται κανονικά με τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής.

Κανονικά θα διεξάγονται στα είκοσι μοναστήρια και τα ακόμα περισσότερα κελιά, οι λατρευτικές διαδικασίες, χωρίς όμως κοσμικούς πιστούς.

Αν και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο της Αγιορείτικης κοινωνίας η ευθύνη για θέματα ασφάλειας, δημόσιας τάξης και υγείας ανήκει στην πολιτεία, υπήρξε σύμπνοια κυβέρνησης και Ιεράς Κοινότητας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ