ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Αιτήματα Ιερωνύμου για τις λειτουργίες στους ιερούς ναούς

  Να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν στους ναούς τη θεία λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ζητεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η επιστολή, με τέσσερα αιτήματα, εστάλη καθώς η ΚΥΑ στην οποία προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας των ναών λήγει στις 30 Μαρτίου. Επίσης, υπάρχει εκκλησιαστικό αίτημα, στους λόγους για άδεια μετακίνησης των πολιτών να συμπεριληφθεί η ατομική προσευχή.

Επιπλέον, επειδή η ΚΥΑ δεν επιτρέπει την τέλεση ιερών ακολουθιών ή θείων λειτουργιών στα μοναστήρια και στα ησυχαστήρια, παρότι έχει προβλεφθεί η μέριμνα για απαγόρευση προσέλευσης προσκυνητών σε αυτά, στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος ζητεί να επιτραπεί η σχετική δυνατότητα στις μονές, κεκλεισμένων των θυρών.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος ζητεί να επιτραπεί η τέλεση ιερών ακολουθιών και θείων λειτουργιών από έναν και μόνο ιερέα στους ναούς της χώρας, χωρίς τη συμμετοχή πιστών.

Οπως αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος μεταξύ άλλων, «τούτο θα συντελέσει καθοριστικά στη διατήρηση της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, διότι η αίσθηση ότι η εκκλησία λειτουργεί, έστω και χωρίς τη φυσική τους παρουσία, αποτελεί πηγή πνευματικής δύναμης και αισιοδοξίας. Απολύτως απαραίτητη είναι η ίδια πρόβλεψη για τους ναούς των νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος ζητεί να επιτραπεί και η διαδικτυακή μετάδοση των θείων λειτουργιών και να διευκρινιστεί ότι εξακολουθεί να επιτρέπεται η τέλεση εξοδίου ακολουθίας και στους άλλους ναούς, πλην των κοιμητηριακών ναών.

https://www.kathimerini.gr/