ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

«Περιδιάβαση στα καλντερίμια του Αιτωλικού»

 
Δημητρίου Π. Λυκούδη, 
Θεολόγου – Φιλολόγου, Υπ. Δρος Παν/μίου Αθηνών 


«Η πρώτη εντύπωση έχει διαχρονικό κόστος» έγραψε κάποτε ο Βολταίρος! Η πρώτη εντύπωση, ικανή να υπερβεί χωροχρονικά όρια, δύναται ακόμη να εξαπολύσει οργή απέναντι σε ανείπωτες τοπολογικές διατάξεις, να εξέλθει των φτωχών διανοητικών και αντιληπτικών ορίων του ανθρωπίνου νοός, και όμως, η πρώτη εντύπωση και τότε, δύναται και ικανή φαντάζει να διαρραγεί μπροστά στο ¨θέαμα¨ που πολλές φορές με ¨αιδώ¨ την συνοδεύει και καιροφυλακτεί! Η πρώτη εντύπωση, αυτά ήρθαν στο νου μου όταν αντίκρισα το Αιτωλικό, την πολίχνη ως συνηθίζω να γράφω του Αιτωλικού που είναι μεστή και αδάμαστος φορέας ιστορικών και ιδιαιτέρως εμβριθών πολιτιστικών αναμνήσεων και αξιών! Αυτά στην αρχή όμως, ως ¨πρώτη εντύπωση¨…! Μετά;  Αν ο Βολταίρος είχε δίκιο που έγραφε για την ¨πρώτη εντύπωση¨, έχω την αίσθηση πως έχει εφαρμογή εδώ αποκλειστικά η φράση του Κάλβου που διατυμπάνιζε ότι «είναι φορές που το αποτέλεσμα σού αποποιεί τον ανθρώπινο τίτλο, σού αφαιρεί την αξία και την ολότητα του ανθρωπίνου προσώπου».

"Η καταστροφή της Σμύρνης". Ομιλία του Δημητρίου Π. Λυκούδη στον Χώρο Πολιτισμού Δρύοπες στα Νέα Στύρα Ευοίας, στις 17 Αυγούστου 2016.


Το «Εργαστήρι Λόγου, Τέχνης & Παράδοσης» διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 και ώρα 21:00, με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Λυκούδη, θεολόγο – φιλόλογο και υπ. Δρα του Παν/μίου Αθηνών. Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει συζήτηση. Επιπρόσθετα, ο κ. Δημήτριος Λυκούδης θα παραθέσει στο πέρας της εκδήλωσης προς διάθεση το βιβλίο του «Οσμήν Ευωδίας Αγιορείτικης» σε μία μικρή συμβολική τιμή, το ήμισυ των εσόδων του οποίου θα διατεθεί προς ενίσχυση του ταμείου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Νέων Στύρων.