ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Το ήξερες; Τα πλωτά σπίτια στο Άμστερνταμ!

Αποτέλεσμα εικόνας για πλωτα σπιτια στον ποταμο Αμστελ στο Άμστερνταμ
   Το ήξερες; Το Άμστερνταμ ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως ένα μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ,  απ᾿ το οποίο πήρε και τ᾿ όνομά του. 
  Η ονομασία Άmstel/r-dam, οφείλεται στ᾿ όνομα του ποταμού, αρχικά. και στο δεύτερο συνθετικό της λέξης "dam" που σημαίνει φράγμα.
  Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν πολλά πλωτά σπίτια. Δεν πρόκειται για διακοσμημένους χώρους προκειμένου να εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες. Κάθε άλλο! Είναι πραγματικές οικογενειακές, κυρίως, κατοικίες στις οποίες διαμένουν ολόκληρες οικογένειες. Ολόκληρα σπίτια επάνω στο νερό ή σε πλωτά κατασκευασμένες εξέδρες, οι οποίες συντηρούνται συχνά (κάθε 3-4 χρόνια).
  Σήμερα υπολογίζεται πως στο Άμστερνταμ υπάρχουν περίπου 2.400 πλωτές κατοικίες. Ασφαλώς και δεν κινδυνεύουν από τα απόνερα των ταξιδιωτικών πλοίων, που συχνότατα διασχίζουν τον ποταμό κάνοντας κρουαζιέρες τους επισκέπτες της πόλης, καθώς στα τελευταία έχει επιβληθεί αυστηρά συγκεκριμένη μικρή ταχύτητα κατά τον πλου.
   Το αξιοσημείωτο με αυτές τις πλωτές κατοικίες είναι η καθαριότητά τους και το γεγονός ότι καμια απ᾿ αυτές δε φέρει κουρτίνες στα παράθυρά. Αυτό σχετίζεται με την Παράδοση των Ολλανδών, σύμφωνα με την οποία κάθε πολίτης είναι τόσο ελεύθερος ώστε δεν έχει την ανάγκη να  "κρύβεται" από τίποτα και κανέναν.
Σχετική εικόνα
   Περιττό, δε, να συμπληρώσω πως στο Άμστερνταμ, την όμορφη "Βενετία του Βορρά", όπως την αποκαλούν, ή την "πόλη της ελευθερίας", έχουν απενοχοποιηθεί οι γάμοι ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια, η πορνεία, η ευθανασία και η χρήση μαλακών ναρκωτικών (επεξεργασμένης ινδικής κάνναβης).
  Στο Άμστερνταμ κατοικούν σήμερα περίπου 1.300.000 κάτοικοι (τελευταία απογραφή).

Δημήτριος Λυκούδης