ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Συνάντηση του Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου

Εγκάρδια συνάντηση είχε την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β’ ο οποίος επισκέπτεται την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, ύστερα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου για να συλλειτουργήσουν την Κυριακή της Ορθοδοξίας 8 Μαρτίου.

Κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα στο Πατριαρχικό Γραφείο στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επεσήμανε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την συμβολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στη θεάρεστη λειτουργία των εκκλησιαστικών πραγμάτων στην Εκκλησία της Κύπρου.

“Είσθε ο συνετός και διορατικός οιακοστρόφος, ο οποίος διακονεί τον εμπεπιστευμένον Αυτώ θεόθεν λαόν του Θεού, με σοφίαν, με δυναμισμόν και παρρησίαν, φύλαξ ανύστακτος της πανιέρου κοινής κληρονομίας της Ορθοδοξίας,’’ ανέφερε ο Παναγιώτατος στην ομιλία του υποδεχόμενος επισήμως τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

«Εστάθητε, εν τω πνεύματι τούτω, εις το πλευρόν μας κατά την τελικήν φάσιν της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και κατά την διεξαγωγήν της εν Κρήτη. Περί αυτής της συμβολής Υμών και της ευρυτέρας προσφοράς Σας εις την οικουμενικήν Ορθοδοξίαν, θα αναφέρωμεν περισσότερα κατά την προσφώνησίν μας την Κυριακήν της Ορθοδοξίας εις τον πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν» είπε.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε προς τον Παναγιώτατο τις θερμές ευχαριστίες του για την πρόσκληση, αλλά και για την φιλοξενία που του παρείχε, εκ μέρους του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του για λόγους υγείας στις ΗΠΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “αυτοί που φωνασκούν, αν πράγματι θέλουν μία σωστή Ορθοδοξία, πρέπει να προσγειωθούν. Και αν δεν βάλουν Χριστόν μέσα τους να αφήσουν τα μεγάλα λόγια, αν δεν ταπεινωθούν, αν δεν έχουν αγάπη μέσα τους δεν μπορούν να έχουν Χριστό. Και αν δεν έχουν Χριστόν μέσα τους δεν έχουν πληρότητα ζωής και ματαιοπονούν”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην υπερόρια δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στην χορήγηση από αυτό της Αυτοκεφαλίας σε τοπικές Εκκλησίες, με Τόμους που ορίζουν με σαφήνεια τα όριά τους.

Ανέφερε δε ότι σε συζητήσεις που είχε με κάποιους Προκαθημένους τοπικών Εκκλησιών τους προέτρεψε να παραμένουν εντός αυτών των ορίων, και να μην στέλνουν σε άλλες δικαιοδοσίες Επισκόπους τους προτάσσοντας εθνικά κριτήρια αντί της εκκλησιαστικής τάξης και παράδοσης.

Καταδικάζοντας αυτή την πρακτική έφερε ως παράδειγμα, στους συνομιλητές του, την στάση της Εκκλησίας της Κύπρου.

“Έχουμε πέραν των τριακοσίων χιλιάδων Ελληνοκυπρίων στην Αγγλία, άλλους στον Καναδά, στην Αυστραλία. Στείλαμε καμία φορά επίσκοπο δικό μας εκεί για να τους διαποιμαίνει; Αντιθέτως, τους προτρέπουμε να ακολουθούν τον κατά την εκκλησιαστική τάξη ορισθέντα Αρχιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στου οποίου την δικαιοδοσία υπάγονται αυτές οι περιοχές”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο, τον διάκονο Μιχαήλ και τον διευθυντή του Ιδιαιτέρου Αρχιεπισκοπικού Γραφείου Μιχαήλ Σπύρου.

Στη δευτερολογία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τους θερμούς λόγους και τις θέσεις που διατύπωσε.

“Εξεφράσατε την γνησίαν Ορθόδοξον εκκλησιολογίαν. Κατεδικάσατε απερίφραστα τον εθνοφυλετισμόν, τον οποίον είχε καταδικάσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, που συνήλθε εδώ το 1872, ως αίρεσιν, και δυστυχώς μετά την κατάρρευσιν του κομμουνισμού αυτός ο επάρατος εθνοφυλετισμός ξαναζωντάνεψε και ταλαιπωρεί τις Εκκλησίες μας και βάζει μέσα στις ψυχές αντί του Χριστού τον χρυσόν. Και επικρατούν οι σκοπιμότητες και τα πολιτικά συμφέροντα. Απομακρύνονται από όσα δικαιούνται, όπως το είπατε, κατά τους Τόμους της Αυτοκεφαλίας των Εκκλησιών των, καταλαμβάνονται από ένα άκρατον επεκτατισμόν, ηγεμονισμόν”, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης .

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την Α’ στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, Φερίκιοϊ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συνοδεύεται από τον Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο, τον διάκονο Μιχαήλ και τον διευθυντή του Ιδιαιτέρου Αρχιεπισκοπικού Γραφείου Μιχαήλ Σπύρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ