ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης


     22 μίλια νότια της Κρήτης (26 από τα Σφακιά). Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και συνάμα της Ευρώπης, με έκταση όχι παραπάνω από 29 τ.χιλιόμετρα, εκεί, αγέρωχη, φιλόξενη, Τόπος άνυδρος, άγονος, πετρώδης μα ταυτόχρονα και καταγάλανος, γαλήνιος, ονειροπόλος! Το υψηλότερο σημείο της φθάνει στα 360 μ. Το βάθος της θάλασσας μεταξύ Σφακιών και Γαύδου αγγίζει, περίπου, τα 1.500 μέτρα.
     Σημαντικό αξιοθέατο στον επισκέπτη στέκει ο παλιός φάρος, κατασκευασμένος στα 1880 και σε υψόμετρο 368μ. Λέγεται δε ότι είναι ορατός από απόσταση 40 μιλίων. Ο επισκέπτης στον εσωτερικό ανακαινισμένο χώρο του φάρου μπορεί να ξεκουραστεί, να πιεί καφέ αγναντεύοντας την Γαυδοπούλα και τα πλεούμενα που διέρχονται στο όνειρο...! Στην Κεφαλή με το βενετσιάνικο κάστρο, οι λαξευτοί τάφοι στα Λαυρακά, ο "θρόνος" στην Τρυπητή θα αποτελέσουν, σίγουρα, σταθμό στην περιδιάβαση του επισκέπτη. Ειδικά δε στον τελευταίο σταθμό, στην Τρυπητή! Θεωρείται η νοτιότερη καρέκλα της Ευρώπης (και σίγουρα θα ξεκουραστείτε σε αυτήν, αφού για να φθάσετε έως εκεί θα πρέπει να περπατήσετε 8 χιλιόμετρα). Οι παραλίες του νησιού πολλές και αξιοθαύμαστες. Σήμερα, ο πληθυσμός στη Γαύδο δεν ξεπερνά τις 152 ψυχές (2011), αλλά στην ουσία, στο νησί δε διαμένουν περισσότεροι από 50!
     Κατά την Παράδοση, στο νησί διέμεινε για λίγο ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, (Πράξεις Απ., 27,16), κατά το τελευταίο του ταξίδι προς τη Ρώμη! Από τόπο εξορίας παλαιότερα, η Γαύδος, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, φιλοδοξεί να καταστεί τόπος συνειδητής μόνωσης και καταφυγής για όλους εκείνους που αρέσκονται στο κατάμονο και απέραντο γαλάζιο και στη θέα του μπλε του Ουρανού...!



Δεν υπάρχουν σχόλια: