ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιοσ γεωργιοσ εξ ιωαννινων


Προστάτης της Προεδρικής Φρουράς
Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου.

Βίος Αγίου
  Ο Άγιος γεννήθηκε το 1808 από φτωχή οικογένεια γεωργών και καταγόταν από ένα χωριό των Γρεβενών, που σήμερα ονομάζεται Άγιος Γεώργιος προς τιμήν του. 
 Παιδί ακόμη, ο Άγιος μένει ορφανός από γονείς. Το 1836 εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα, όπου εργάστηκε ως Ιπποκόμος ενός τούρκου αφέντη. Οι Οθωμανοί τον φώναζαν με το όνομα Χασάν, για να τον πιέσουν να ασπαστεί το μωαμεθανισμό. Ήταν μια πάγια τακτική των Οθωμανών για να εξαναγκάσουν πολλούς χριστιανούς να αλλαξοπιστήσουν. 
  Ο Άγιος γνώρισε και αρραβωνιάστηκε μια νέα, ονόματι Ελένη, ορφανή και εκείνη από γονείς. Όταν μαθεύτηκε το γεγονός, τον κατήγγειλε ένας Χότζας πως, ενώ είναι μουσουλμάνος, παντρεύεται χριστιανή. Μπροστά στον δικαστή απολογήθηκε με θάρρος και αφού βρέθηκε απερίτμητος, αφέθηκε ελεύθερος. 
  Στη συνέχεια ο Άγιος παντρεύτηκε και τέλος του 1838 γεννήθηκε ο υιός του, ο οποίος έλαβε το όνομα Ιωάννης.
  Ο Γεώργιος συκοφαντήθηκε ξανά από κάποιον Οθωμανό πως αλλαξοπίστησε, με αποτέλεσμα να συλληφθή. Φυλακίστηκε και με τη βία προσπαθούσαν να τον κάνουν ν᾿ αρνηθεί την πίστη του. Εκείνος αγέρωχος, όμως, δεν πρόδιδε τον Κύριο Ιησού Χριστό. 
  Τρεις φορές οδηγήθηκε στον κριτή και τις τρεις ομολόγησε τον Χριστό. Έτσι, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838, απαγχονίστηκε στη αγορά, και παρέμεινε στην αγχόνη για τρεις ημέρες. Κάθε βράδυ, στο διάστημα εκείνο, ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του.
Ο Άγιος μαρτύρησε 30 ετών και είναι προστάτης της πόλης των Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: