ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Άγιος Νεομάρτυς Δαμασκηνός ο Χιλανδαρινός

Σχετική εικόνα


Προστάτης λογιστών και εισπρακτόρων
Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 16 Ιανουαρίου

Βίος Αγίου
   Από το Γκάμπροβο της Βουλγαρίας καταγόταν ο Άγιος, ο οποίος εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Χιλανδαρίου. Στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερομόναχος και εξελέγη ηγούμενος της Μονής αυτής.
   Με παρακίνηση των πατέρων της Μονής μετέβη στη Βουλγαρία για να εισπράξει φόρους από τα μετόχια που ανήκαν στη Μονή. Ενώ ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο Άγιο Όρος, διαπληκτίσθηκε με κάποιους Τούρκους, οι οποίοι αρνούνταν να του επιστρέψουν χρήματα που τους είχε δανείσει. Για να τον εκδικηθούν, έβαλαν κρυφά τη νύχτα στο δωμάτιο του μία Τουρκάλα και στη συνέχεια εισέβαλαν μέσα και τον κατηγόρησαν για πορνεία. Αλυσοδεμένο και χτυπώντας τον, τον οδήγησαν στο δικαστή, ο οποίος, ενώ κατάλαβε ότι επρόκειτο για οργανωμένη συκοφαντία, δεν κατάφερε να αμφισβητήσει τους ψευδομάρτυρες και αναγκάστηκε να τον καταδικάσει σε απαγχονισμό.
   Οδεύοντας προς την αγχόνη, τον ρώτησαν τρεις φορές εάν θέλει να αλλαξοπιστήσει για να σωθεί και τις τρεις αρνήθηκε. Το μόνο που ζήτησε ήταν να του λύσουν τα χέρια ώστε να μπορέσει να προσευχηθεί.
   Μαρτύρησε στις 16 Ιανουαρίου 1771. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: