ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ιούδας: Ήταν υπεύθυνος για την προδοσία ή έτσι ήταν από Θεού ταγμένο να γίνει;

 

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Ερωτούν πολλοί χριστιανοί αν η προδοσία του Ιούδα ήταν «προσχεδιασμένη», ένεκα της Θείας Πρόνοιας ή ήταν απόλυτη ευθύνη του ιδίου του Ισκαριώτη, απόρροια της προσωπικής του φιλαυτίας και φιλαργυρίας.

         Η Θεία Πρόνοια, ο Θεός, είχε τάξει τον Ιούδα να γίνει εις εκ των δώδεκα μαθητών του Κυρίου Ιησού Χριστού. Προείδε ο Θεός, προγνώριζε το ολίσθημα του προδότου μαθητού, πλην όμως, δεν παραβίασε την ελευθερία της επιλογής του προδότου, το αυτεξούσιόν του.

         Τον κάλεσε ισότιμα, ως και τους λοιπούς μαθητές και αποστόλους, άσχετα αν ο Ιούδας, με δική του ευθύνη, εκούσια, αυτοθέλητα, επέλεξε την οδό της προδοσίας. Αυτή δε, η προδοσία, ήταν ελεύθερη εκδήλωση και έκφραση της εσκοτισμένης του φύσης και διανοίας και όχι απόλυτος προορισμός στην πρόνοια του Θεού.

         Ο Θεός προείδε, προγνώριζε ως τονίσαμε, την προδοσία, αιτία της οποίας ήταν η αχαριστία, η φιλαυτία και η φιλαργυρία του προδότου μαθητού. Το τέλος του Ιούδα ήταν αποκλειστική ευθύνη των προσωπικών του ενεργειών. Η δε χρονική συγκυρία, το χρονικό σημείο δηλαδή κατά το οποίο έλαβε χώρα το προσωπικό του δράμα επ᾿ ουδενί δεν αμνηστεύει την ελευθερία της βουλήσεως και τις ελεύθερες ενέργειες ενός εκάστου προσώπου, και δεν προκειμένω του Ισκαριώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: