ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΔΙΣ: Εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών το Πάσχα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών για το Πάσχα αναμένεται να ζητήσει και επισήμως από την κυβέρνηση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ), η οποία συνεδριάζει, με τηλεδιάσκεψη, σήμερα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Το αίτημα εξειδικεύεται με την τέλεση της λειτουργίας με έναν ιερέα και έναν ψάλτη ή δύο ιερείς και δύο ψάλτες, και έχει συζητηθεί στους κόλπους τής Εκκλησίας ενώ έχει μεταφερθεί και στην κυβέρνηση. Aλλωστε, και η αρμόδια υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως έχει αναφέρει ότι υπάρχει πρόθεση να εισακουσθεί το αίτημα για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.

Την ίδια στιγμή, όπως ήταν αναμενόμενο, και η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου παρέτεινε την ισχύ της απόφασης για αναστολή όλων των εκκλησιαστικών τελετών και εκδηλώσεων για το Φανάρι και για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου ανά την υφήλιο. «Η απόφαση θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι νεωτέρας, ανάλογα προς την πορεία της πανδημίας», ανέφερε χθες η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τέλος, ανοιχτό είναι το θέμα πώς και εάν μεταφερθεί το Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο προς την Ελλάδα και τα υπόλοιπα ορθόδοξα κράτη. Δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, το οποίο επικαλείται πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, ανέφερε ότι η μεταφορά θα γίνει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τελετή θα γίνει κανονικά στον Πανάγιο Τάφο παρουσία  εκπροσώπων από τα χριστιανικά δόγματα και στη συνεχεία το Αγιον Φως θα μεταφερθεί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες στις οποίες πάντως δεν θα επιτραπεί να αποβιβαστούν στο ισραηλινό έδαφος λόγω της καραντίνας.

Στην Ελλάδα το θέμα χειρίζεται το υπ. Εξωτερικών, ενώ αφού έλθει στην Αθήνα το Αγιο Φως, με ειδικές πτήσεις μεταφέρεται σε όλη τη χώρα.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: