ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Το ήξερες; Όταν ο Φώτης Κόντογλου ζωγράφιζε το Δημαρχείο της Αθήνας (1937-40)

Αποτέλεσμα εικόνας για κοντογλου
ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ; Στα 1937, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου της Αθήνας, ανατίθεται στον Φώτη Κόντογλου και στον καλό του φίλο και συνεργάτη Γεώργιο Γουναρόπουλο η τοιχογράφιση της τότε αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δημαρχείου της Αθήνας, αλλά και επί μέρους καλλιτεχνικοί διάκοσμοι άλλων χωρών, εντός του Δημαρχείου.
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονογραφησεις κοντογλου στο δημαρχειο αθηνων
 Η όλη καλλιτεχνική προσπάθεια κράτησε, περίπου τρία χρόνια (1937-1940). Ο Κόντογλου επιμελήθηκε 65 φιγούρες προσωπικοτήτων της αρχαιότητας του Βυζαντίου και της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, από τον ανδρείο Θησέα έως τον αγέρωχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
  Η έκπληξη, όμως, και η απογοήτευση ήλθε όταν ο Κόντογλου, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες του, ζητούσε να πληρωθεί, έστω να καλύψει το κόστος και τον εργασιακό κόπο των συνεργατών του. Ακόμη και σήμερα, σχεδόν 70 χρόνια μετά, είναι αλήθεια, ο Φώτης Κόντογλου δεν πληρώθηκε ποτέ από αυτήν του την καλλιτεχνική επιμέλεια. Στις δε επίμονες προσπάθειες των απογόνων του Κόντογλου να κερδίσουν τα "δεδουλευμένα" του συγγενή τους, οι απαντήσεις ήσαν και παραμένουν έως και σήμερα αρνητικές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: