ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ 13/11: Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, Πατριάρχης Κων/λεως

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος ιωαννης χρυσοστομος

   Γεννήθηκε στην Αντιόχεια στα 347 μ.Χ. (κατ᾿ άλλους στα 354). Έμεινε ορφανός από πατέρα (Σεκούνδος) σε ηλικία 20 χρόνων και ανέλαβε η αγία Ανθούσα, η αγία μητέρα του, την εν Χριστώ μόρφωση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού της. Πρώτα στην Αντιόχεια, δίπλα στον μεγάλο διδάσκαλο Λιβάνιο και έπειτα στην Αθήνα, συμφοιτητής με τον Ουρανοφάντορα του Χριστού, Μέγα Βασίλειο.

   Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του στην Αθήνα, ο Ιωάννης επανήλθε στην Αντιόχεια και κατέφυγε στην έρημο, ζώντας μοναχική ζωή. Ασθένησε, όμως, ένεκα της αυστηρής νηστείας του και, επιστρέφοντας στην Αντιόχεια, με τη σύμφωνη γνώμη κλήρου και λαού, χειροτονείται διάκονος, σε ηλικία 34 ετών και πρεσβύτερος στα 40 του χρόνια.
   Με την πρωτοφανή και αμίμητη ευγλωττία στα κηρύγματά του απέκτησε τον χαρακτηρισμό "Χρυσόστομος". Στα 397 μ.Χ. (15/12), ο Ιωάννης χειροτονείται Επίσκοπος και, παρά την εναντίωση και άρνησή του, αρχικά, τοποθετείται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
   Ως Πατριάρχης, πλέον, ο Ιωάννης ζει αυστηρότερη και ασκητικότερη ζωή. Μελετά ακατάπαυστα, συγγράφει, αγρυπνά, νουθετεί, ιερουργεί, συμπάσχει, κακοπαθεί!  Ελέγχει την παρανομία μέσα στον κλήρο, αλλά και στα ανάκτορα. Η αυτοκράτειρα Ευδοξία, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόφιλος και ακόμη 36 επίσκοποι (οι δυσαρεστημένοι από τον Ιωάννη) συγκαλούν Σύνοδο και κατορθώνουν να καθαιρέσουν τον Ιωάννη. Ο ίδιος εξορίζεται σε ένα χωριό της Βιθυνίας. Κλήρος και λαός ξεσηκώνεται και ζητάει τον Πατριάρχη του. Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη αντίδραση, η Ευδοξία ανακάλεσε την απόφασή της και τον επανέφερε στον πατριαρχικό του θώκο (402) για να τον εξορίσει και πάλι, λίγο αργότερα, στις 20 Ιουνίου 404 μ.Χ. στην Κουκουσό της Αρμενίας και από εκεί στα Κόμανα, ὀπου εξασθενημένος, μετά από πολλές κακουχίες, κοιμήθηκε ειρηνικά στα 407 μ.Χ.
   Ο Ιερός Χρυσόστομος, έργο του οποίου είναι η Θεία Λειτουργία που τελούμε κάθε Κυριακή (με κάποιες μικρές μετατροπές), συνέγραψε πολλά θεολογικά έργα (διασώζονται 804 ομιλίες του).
   Κοιμήθηκε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά ένεκα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, εορτάζουμε την κοίμησή του στις 13 Νοεμβρίου, την 15η Δεκεμβρίου την χειροτονία και εκλογή του στον Πατριαρχικό θώκο της Κωνσταντινουπόλεως, την 30η Ιανουαρίου εορτάζουμε και πάλι την οσιακή του μνήμη, μαζί με τους άλλους δύο Ιεράρχες, Βασίλειο και Γρηγόριο, την 27η Ιανουαρίου, επίσης, την ανακομιδή των ιερών του λειψάνων και την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την ανάμνηση της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: