ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Σχίσμα Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου

Αποτέλεσμα εικόνας για σχισμα ρωσιας φαναριου

  Η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας υπήρξε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ανάμεσα στις σχέσεις Ρωσίας και Φαναρίου. Το Πατριαρχείο Μόσχας υποστηρίζει πως η ως άνω αναγνώριση εμπίπτει και υπάγεται στην προσωπική της δικαιοδοσία και γι᾿ αυτό, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος διέκοψε τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
  Τα πράγματα, όμως, δεν έμειναν εκεί. Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας υποστηρίζει με έντονο τρόπο την αντίθεσή της στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εκφράζει την όλη δυσαρέσκειά της, καθώς, ενέργειες ως οι παραπάνω από το Φανάρι, συνιστούν, ως υποστηρίζει, κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων.
  Ακόμη, όμως, περισσότερο, η Ρωσική Εκκλησία παύει κάθε δεσμό λειτουργικό και πνευματικό με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Αυτό, πέραν των όλων άλλων ζητημάτων που προκύπτουν, θεολογικών - πνευματικών και τελετουργικών, απαγορεύονται τα συλλείτουργα μεταξύ ιεραρχών και ιερέων της Ρωσικής Εκκλησίας με τους αρχιερείς και ιερείς του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: