ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Συναξάρι 10/08: Άγιοι Λαυρέντιος, Ξύστος και Ιππόλυτος.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος λαυρεντιος 10 αυγουστου

   Τη 10η μηνός Αυγούστου η Αγία μας Εκκλησία τιμά τις μνήμες των Λαυρεντίου του μάρτυρος, του Αρχιδιακόνου, Ξύστου του και Πάπα Ρώμης και Ιππολύτου του μάρτυρος, οι οποίοι μαρτύρησαν στα 253 μ.Χ.
    Κατά την περίοδο των διωγμών κατά των χριστιανών, ο Πάπας Ξύστος, ανήρ με σθεναρή πίστη και ομολογιακό φρόνημα, δεν αποδέχθηκε να αποκρύψει τη χριστιανική του πίστη και αποκεφαλίστηκε.
   Ο Άγιος Λαυρέντιος, αρχιδιάκονος της ρωμαϊκής Εκκλησίας, διαχειριζόταν τα οικονομικά της, ένεκα του γεγονότος της μεγάλης διάδοσης της φήμης του, κυρίως, δε, επειδή ήταν λίαν αγαπητός, από τους περισσότερους, για την ακεραιότητα του ήθους του. Αυτός ο μακάριος, αφού συνελήφθη από τους διώκτες του Χριστιανισμού, αρνήθηκε να προδώσει την πίστη και αγάπη του στον Κύριο Ιησού Χριστό και, ακολούθως, όπως του ζητούσαν, να παραδώσει τα οικονομικά της Εκκλησίας. Παράφρονες οι ειδωλολάτρες μπροστά στην άρνηση αυτή του Λαυρεντίου, τον έκαψαν ζωντανό επάνω σε μια σιδερένια σχάρα. Ζωντανός κάηκε!
    Ο δε άγιος Ιππόλυτος, ευθύς αμέσως, μετά το μαρτύριο του αγίου Λαυρεντίου, επήγε και πήρε το λείψανο του αρχιδιακόνου μάρτυρα με σκοπό να το ενταφιάσει. Άμεσα οι ειδωλολάτρες το έμαθαν, τον συνέβαλαν και τον καταδίκασαν σε μαρτυρικό θάνατο, αφού πρώτα τον έδεσαν σε άγρια άλογα, τα οποία τον έσυραν αφηνιασμένα επάνω σε αγκάθια.
(Δ. Λυκούδης).

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος λαυρεντιος 10 αυγουστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: