ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Είπε Γέρων...!

Σχετική εικόνα
Είπε Γέρων: «Όταν αναθέτουμε τα πάντα σε Αυτόν, ο Θεός υποχρεώνεται να μας βοηθήσει".

Η Τιμία Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίας Φωτεινής Υμηττού

Σχετική εικόνα

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίας Φωτεινής Υμηττού, τιμά τη μνήμη της Αγίας Φωτεινής και διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις από την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019 έως την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019. Στο πλαίσιο των εορτασμών, ο Ιερός Ναός θα υποδεχθεί την Τιμία Χείρα του Αγίου Σπυρίδωνος από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας. Η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019, στις 17:30, και θα αναχωρήσει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στις 12:00. Καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες στον Ναό, ο οποίος θα παραμένει ανοιχτός από τις 07:00 έως τις 21:00.

Άγιος Νεομάρτυς Γεώργιος ο Κρητικός (07/02)

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος γεωργιος ο κρητικος 7 φεβρουαριου
  Ὁ νεομάρτυρας αὐτὸς τῆς πίστης μας, γεννήθηκε στὶς 24 Μαΐου 1846 στὸ χωριὸ Ἀλικιανοῦ της ἐπαρχίας Κυδωνιᾶς Κρήτης. Ὁ πατέρας του ἦταν Ἱερέας καὶ ὀνομαζόταν Νικόλαος Δεβόλης, ἡ δὲ μητέρα του Αἰκατερίνα.
  Κατὰ τὴν ἐπανάσταση ποὺ ἔγινε στὴν Κρήτη, τὸ 1866, ὁ Γεώργιος συνελήφθη ἀπὸ τοὺς Τούρκους μαζὶ μὲ ἄλλους ἐπαναστάτες. Με κάθε μέσο προσπαθοῦσαν νὰ τὸν κάνουν νὰ ἀρνηθεῖ τὸν Χριστὸ καὶ νὰ ἀσπασθεῖ τὸν μουσουλμανισμὸ γιὰ νὰ σώσει τὴν ζωή του. Ἀλλ᾿ ὁ Γεώργιος, παρ᾿ ὅλες τὶς ἀπειλὲς καὶ τὰ φρικτὰ βασανιστήρια, ἔμεινε σταθερὸς στὴ χριστιανική του πίστη καὶ ἔτσι τὸν ἀποκεφάλισαν τὸ 1867, δεχόμενος τὸ στεφάνι τοῦ μαρτυρίου.
   Ἀκολουθία τοῦ Ἁγίου αὐτοῦ ἔγραψε ὁ μακαριστός ὑμνογράφος Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης

Άγιος Φώτιος ο Μέγας, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος φωτιος


Προστάτης βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκονόμων και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου

   Ο Μέγας Φώτιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 810 μ.Χ. από αυτοκρατορική και ενάρετη οικογένεια. Έλαβε αξιόλογη μόρφωση και αφιερώθηκε στη μελέτη της κλασικής ελληνικής και πατερικής γραμματείας. Η οικογένεια του Αγίου υπέστη διώξεις κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιόδου εικονομαχίας, ενώ ο ίδιος αφορίσθηκε για την αφοσίωσή του στην τιμή των εικόνων. Μετά τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας και την αναστήλωση των εικόνων, έλαβε πολλά αυλικά αξιώματα.
   Σφράγισε με την παρουσία του την αυτόνομη πορεία της ορθοδοξίας σε σχέση με τη Δύση των Φράγκων, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του χριστιανισμού στους Σλάβους. Πριν γίνει Πατριάρχης δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Μαγναύρας, γραμματική, φιλοσοφία, λογική, διαλεκτική και μαθηματικά. Από τα σημαντικότερα έργα του είναι το "Λέξεων Συναγωγή" και "Μυριόβιβλος" ή "Βιβλιοθήκη".
   Αναρρήθηκε στον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης και απομακρύνθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του βίου του, κυρίως λόγω των ενεργειών των οπαδών του Πατριάρχη Ιγνατίου. Ο Λέων ο ΣΤ' για να εδραιωθεί πολιτικά απομάκρυνε τον Άγιο και τον εξόρισε στην Ιερά Μονή των Αρμενιανών, όπου κοιμήθηκε οσίως το 891 μ.Χ.
   Ο Άγιος ονομάσθηκε Μέγας για το πολύπλευρο θεολογικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο.