Στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, στο Άγιον Όρος, φυλάσσονται με ιδιαίτερη ευλάβεια και σεβασμό τα Δώρα των Μάγων, τα δώρα δηλαδή που προσέφεραν οι εξ Ανατολών Μάγοι στον ενανθρωπήσαντα Κύριό μας Ιησού Χριστό. Τα Δώρα αυτά είναι χρυσός, λίβανος και σμύρνα. Πιό συγκεκριμένα, ο χρυσός τεθησαύρισται υπό την ιδιαίτερη μορφή 28 στον αριθμό σκαλισμένων πλακιδίων, διαφόρων σχημάτων που φέρουν διαστάσεις από 5 έως και 7 εκατοστά, με άκρως επιμελημένη επεξεργασία. Ο δε λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα, περίπου σε 62 σφαιρικά κομμάτια ως χάνδρες (έχουν περίπου το μέγεθος μιάς ελιάς).
Κατά την Παράδοση της Αγίας μας Εκκλησίας, τα Δώρα αυτά, μαζί με άλλους πνευματικούς και υλικούς θησαυρούς, παρέδωσε η Κυρία Θεοτόκος στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων. Περίπου στα 400 μ.Χ. ο βυζαντινός αυτοκράτορας Αρκάδιος μετέφερε τα Δώρα των Μάγων στην Κωνσταντινούπολη. Με την Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους (1204), για λόγους ασφαλείας, μεταφέρθησαν στην προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, στη Νίκαια της Βιθυνίας και μετά την παρέλευση περίπου 60 χρόνων, επί Μιχαήλ του Παλαιολόγου, επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη.
Μετά την Άλωση της Πόλης από τους Τούρκους (1453), τα Δώρα μεταφέρθηκαν στο Άγιον Όρος, στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, από την ευλαβέστατη Μάρω, χριστιανή σύζυγο του Μουράτ του Β΄ και μητρυιά του Μωάμεθ του Β΄ του Πορθητή. Μάλιστα δε, λίγο πριν φθάσουμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, στον ανήφορο από τον αρσανά της Μονής, βρίσκεται ο "Σταυρός της Βασιλίσσης", το σημείο που, σύμφωνα με την Παράδοση, η Κυρία Θεοτόκος εμπόδισε την ευλαβέστατη Μάρω να προχωρήσει καθώς έφερνε τα Δώρα των Μάγων, προφυλάσσοντας έτσι το "άβατον" ολόκληρης της Μοναστικής Πολιτείας.
Σήμερα για λόγους ασφαλείας, ένα μέρος αυτών των Δώρων εκτίθεται εις προσκύνησιν των προσκυνητών. Η αυθεντικότητα δε αυτών, εννίοτε, διατυμπανίζεται από την άρρητη ευωδία που αναδύεται πολλές φορές από όλα ή άπό ορισμένα εξ αυτών.