ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΑ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ"

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Κυριότερη αιτία θανάτου στους εφήβους

Αποτέλεσμα εικόνας για εκκλησακι

   Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα τροχαία δυστυχήματα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου ανάμεσα στους εφήβους. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, οι περισσότεροι θάνατοι εφήβων αφορούσαν πεζούς, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές ηλικίας 15-19 ετών. Κατ' εξοχήν ευάλωτη ομάδα στα τροχαία, σύμφωνα με τους ειδικούς, φέρονταν να είναι μαθητές, οι οποίοι άρχιζαν να πηγαίνουν μόνοι τους σχολείο είτε με τα πόδια είτε με το δικό τους μεταφορικό μέσο. 
   Άλλες αιτίες θανάτου εφήβων ηλικίας 10-19 ετών κατά σειρά είναι οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, οι αυτοκτονίες, οι γαστρεντερικές παθήσεις και οι πνιγμοί.
   Ανά φύλο, στα αγόρια ηλικίας 10-19 ετών, οι κυριότερες αιτίες θανάτου κατά σειρά αφορούν τα τροχαία, τη διαπροσωπική βία (αφορά κυρίως ατομικές ή ομαδικές συμπεριφορές κυριαρχίας ενός ή περισσότερων ατόμων σε κάποιο άλλο ή άλλα με τη χρήση βίας π.χ. σωματικής, λεκτικής), τον πνιγμό, τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και την αυτοκτονία.
   Για τα κορίτσια ηλικίας 10-19 ετών, οι κυριότερες αιτίες θανάτου κατά σειρά αφορούν αναπνευστικές λοιμώξεις, την αυτοκτονία και τις γαστρεντερικές παθήσεις. Ιδιαίτερα τα κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών, οι κυριότερες αιτίες θανάτου είναι οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως η αιμορραγία και η σήψη και ακολούθως οι αυτοκτονίες. Ενώ υπάρχει μια πτωτική τάση στο σύνολο των θανάτων των εφήβων διαχρονικά, σε ορισμένες χώρες εμφανίζουν αύξηση οι αυτοκτονίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: